Проектът се осъществява от ООО СП «Содружество» с подкрепата на Министерството на образованието на Руската федерация в 9 държави на Европа: Полша, Австрия, Унгария, Франция, България, Естония, Латвия, Литва и Република Беларус.

На 15 ноември 2019 г. в зала „Вяра“ на Столичната библиотека се проведе мастър клас: Как сделать урок "Русский язык как иностранный" интересным? Водеща бе доц. к.ф.н. Камышева Светлана Юрьевна, преподавател от Държавния институт по руски език „А.С.Пушкин“ – Москва, която наистина направи урока интересен. Друга част от проекта бе творческата вечер с Андрей Геласимов – известен руски писател, лауреат на премията "Национален бестселър", лауреат на премията на Парижкия книжен салон за най-популярен руски писател във Франция (2005 г.). Кандидат на филологическите науки, преподавател в Литературния институт "Максим Горки", завършил режисьорския факултет на ГИТИС. Произведенията на А. Геласимов са преведени на френски, английски, немски, испански, италиански, естонски, маратхи, иврит и др. езици. Столичната библиотека разполага с негови произведения на български и разбира се на матерния – руски език.

На срещите с гостите от Русия взеха участие преподаватели по руски език, студенти, ученици, приятели на руския език и литература и ценители на руската култура.

Събитията, част от Международната просветителска експедиция са насочени към обмен на професионален опит и развитие на образователни връзки между държавите.

rusvs2 rusput1

rusgo1 rusgo2

 rusput2