• 2

  Ученици от 43-то Основно училище "Христо Смирненски"

 • 1

  Ученици от 6-то Основно училище "Н.П.Игнатиев"

 • 3

  Изложба илюстрации от Конкурса "Моята любима руска книга"

 • 4

  Конкурс "Моята любима руска книга" - Награждаване

 • 5

  Курс по руски език А1-2, 2020 г.

 • 6

  Лекция "2020: България и Русия – политика и дипломация"

 • 7

  Студенти от УниБИТ

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Съобщение

Уважаеми читатели и посетители,

От...

Повече...

novini kalendar1В Руския център Столична библиотека ученици и студенти участваха в програмата, подготвена по случай Деня на Русия. Средношколците от 35 СОУ „Добри Войников“ проведоха разговор за руската музика и подготвиха презентации за творчеството на П.И. Чайковски и Булат Окуджава. За малките посетители от първи клас на училище „Учи с мен“, които за първи път посещават пространството на Руския център, беше показан анимационният филм "Приказка за цар Салтан“, по стихове на А.С.Пушкин.

Във връзка с провеждането на Годината на литературата М. Георгиева – ръководител на Руския център, разказа за събитията, които се организират за малките читатели, и запозна децата с изложбата от любими детски книжки от фонда на центъра.
По повод Деня на Русия почитатели на различна възраст посещаваха през цялата седмица Руския център, за да гледат презентации и документални филми за историята и културата на Русия.
Екипът на центъра участва в представянето на новия за България медиен проект – интернет-сайта „Российский дневник“.
Вечерта в Националния дворец на културата се състоя церемония по награждаването с приза „Золотая муза“ за принос в развитието на българо-руските отношения. С Голямата награда беше удостоен Бисер Киров – певец, автор на химна на фонд „Русский мир“. Кирил Ринза – представител на Посолството на РФ в България и Тодор Чобанов – заместник-кмет на Столична община връчиха наградата „Света София“ на Гедиминас Таранда – създател и художествен ръководител на Имперския руски балет.
С високото отличие за принос в разпространението и популяризирането на руския език и руската култура в България журито на конкурса удостои Татяна Алексиева – ръководител на катедрата по руски език на СУ „Св. Климент Охридски“; Румяна Тодорова – главен учител по руски език в СОУ „Гео Милев“ гр. Варна; Розалина Димитрова – старши учител по руски език в СОУ „Гео Милев“ гр. Варна и Мавлюха Станчева – старши учител по руски език в СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ в гр. Русе. Наградата връчиха Стоянка Почеканска – главен експерт по руски език в Министерството на образованието и науката и Кирил Воронков – ръководител на направление „Образование, наука и руски език“ при представителството на Россътрудничество в България. Награда „Золотая муза“ беше връчена също така на журналистката Елена Йончева.
В препълнената с почитатели зала 1 на Националния дворец на културата Денят на Русия завърши с представлението на Имперския руски балет.